Gode tips til madrasser

Det kan være lidt af en jungle at skulle ud i butikkerne og finde den helt rigtige madras. Forhåbentlig bliver det en smule lettere, når du har læst guiden herunder. Den kommer omkring alle fordele og ulemper ved de mange forskellige slags madrasser og forklarer, hvorfor det er så vigtigt at sove i en ordentlig seng. God fornøjelse med jagten!

Tre typer topmadrasser

Man kan overordnet dele topmadrasser ind i tre forskellige kategorier, som er de tre, danskerne normalt er på udkig efter, når de skal have ny madras. Det hele afhænger egentlig i sidste ende af din krop og din pengepung.

Prøv en ny madras (foto sengespecialisten.dk)

En lækker madras (foto sengespecialisten.dk)

Hvis din seng er gammel og slidt, men du ikke lige har sparet mange tusinde kroner op til en ny, så er et godt trick bare at skifte topmadrassen. Næsten alle danskere sover med enten en boxmadras eller en springmadras, og de er begge to relativt hårde. Du får derfor ikke den optimale støtte til kroppen, hvis du undlader topmadrassen. Det kan medføre dårlig ryg, skuldre og hofter – hvis du er ’heldig’ slipper du måske med dårlig nattesøvn – men på sigt kan det også have alvorlige konsekvenser. Hvis du har en hård seng, er det ikke nødvendigt at udskifte den – du kan ’redde’ den ved at anskaffe dig en god topmadras. Topmadrassen virker også som en livsforlænger for sengen, fordi sengens madras ikke bliver slidt så hurtigt.

 

De tre typer topmadrasser, du kan vælge imellem, er:

  • Den billigste er topmadrassen produceret af skum

Der bliver solgt utallige skummadrasser året rundt i hele landet – både dem, der er lavet af koldskum og dem, der er lavet af purskum. Det er der kun én grund til, og det er prisen. Madrasserne er meget billige at producere, og du kan altid finde dem billigt i steder som Jysk og Bilka. Madrasser af skum forbedrer ikke din nattesøvn og komfort, så hvis du døjer med dårlig ryg, så er den er ikke den rette for dig. Samtidig er skummadrasser mest til vinterbrug, fordi varme har svært ved at forsvinde fra madrassen. Hvis du normalt har det meget varmt under dynen om natten, og ved du sveder en del, så vil du med sikkerhed komme til at afgive endnu mere sved, hvis du vælger en madras af koldskum eller purskum. Den eneste grund til at købe denne type madras er altså for at forlænge din sengs levetid, fordi den skåner din sengemadras.

  • Den gode skummadras af ’huske-skum’

Viskoelastisk skum eller Memory Foam. Sådan kalder man denne type skum, som de gode og komfortable madrasser er lavet af. Denne slags skum har to vigtige egenskaber, som koldskum og purskum langt fra har, og derfor kan den være med til at forbedre din nattesøvn. En Memory skummadras har den geniale egenskab, at den former sig efter din krops aftryk i madrassen. Dog kan madrassen føles meget kompakt, men det har den gode virkning, at den giver dig optimal aflastning på de områder af din krop, hvor du har størst vægt. Så er du for eksempel bred om hofterne eller har lidt ekstra på maven, så er det ikke et problem. Du får ikke smerter, fordi madrassen tilpasser sig din figur. Ligesom med koldskum og purskum kan den naturligvis også være med til at forlænge din sengs levetid, samtidig med at den tilpasser måde din vægt og din kropstemperatur – modsat den billige skummadras.

  • Den naturlige topmadras af latex

cdbtopmattress_prestigeEn latex-topmadras er det naturlige valg, fordi latex er et naturprodukt, som har masser af de samme egenskaber som den ovennævnte Memory-madras. Derfor kan det også anbefales at forsøge sig med en madras af latex. Nogle mener, at en latex-madras føles fastere, men det er ikke nødvendigvis en dårlig egenskab. Hvis du beslutter dig for at gå efter latex-madrassen, behøver ikke du ikke partout at gå efter den med den højeste densitet – det vil sige den madras med den bedste støtte – fordi uanset, hvilken en du vælger, så giver latex-madrassen altid den bedste støtte – lige meget hvor meget du vejer. Fordi latex er et naturprodukt, så er det også en allergivenlig madras, du anskaffer dig, hvis du går med latex-madrassen. Hvis du går op i miljøet, så vil latex være det oplagte valg for dig. En anden meget stor fordel med latex-madrassen er, at de er langt mere ventilerede end andre madrasser af skum. Mange skummadrasser har problemer med at aflede varme. Latex-madrassen føles derfor meget mere frisk og komfortabel at sove på – også på hede sommernætter. Det gør en væsentlig forskel i din søvnkvalitet.

Dårlig seng kan forårsage rygproblemer

Din seng er uden sammenligning det møbel, du bruger mest tid i, men der er desværre for mange, der ikke anerkender vigtigheden af en god seng. Du må aldrig købe en billig seng, bare fordi den er billig – det kan have alvorlige konsekvenser for din krop på længere sigt.

Cirka en tredjedel af dit liv bruger du i sovende tilstand, og derfor har sengen en kæmpe betydning for din livskvalitet. Nogle kiropraktorer mener, at helt op mod 25 procent af danskerne ligger i en seng, som slet ikke passer til deres krop. Det er foruroligende. Desuden er rigtig mange mennesker for dårlige til at udskifte sengen i tide, inden den er helt smadret og nærmest farlig ubrugelig at sove i.

De fleste senge holder omkring 10 år, men rigtig mange danskere ligger i deres seng i så mange år, at den til sidst er total nedslidt. Grunden til det er ganske enkelt, at folk glemmer, at sengen som så meget andet har en udløbsdato. Af gode grunde står der ikke en udløbsdato under bunden på sengen, og måske er det derfor folk ikke tager det så seriøst. Ingen madrasser holder hele livet, og heller ikke selv om du har investeret rigtig mange penge i den fra ny. Netop fordi sengen bliver nedslidt af brugerens kropsform, så registrerer rigtig mange ikke, at sengen faktisk til sidst ikke er egnet til at ligge i. Man vænner sig simpelthen til at ligge i en dårlig seng, og mange opdager derfor ikke, at kroppen bliver påvirket negativt og i værste fald får alvorlige skader.

Sved ælder din seng

Vi kan ikke selv gøre for det, og måske opdager vi det ikke engang, men alle mennesker sveder, når de sover. Nogle vågner hver morgen op med en fugtig ryg, og andre kan måske bare konstatere, at madrassen er lidt halvklistret. For det første er det ikke sundt at afgive for meget væske, mens du sover – hverken for dig eller din seng – og det er måske på tide at undersøge, om du sover med en vinterdyne om sommeren, om du skal slukke radiatoren, eller om du ganske enkelt har bedre af at sove med et vattæppe, fordi du har det så varmt. Det kan betale sig at eksperimentere med det, for din nattesøvn vil blive væsentlig bedre. For det andet, er der ikke noget, der er værre for din sengs holdbarhed end fugt. Det er med til at nedbryde sengen, og sveder du meget så ældes sengen altså hurtigere.

Vi sveder cirka en halv liter hver eneste nat – nogen mindre andre mere – og derfor holder sengen af gode grunde ikke evigt. Din seng bliver efter et stykke tid ’træt’ og kan altså ikke give dig støtte længere. Mange af dem, der oplever smerte og ubehag i lænd og ryg, er fordi de sover dårligt. Det betyder nedsat arbejdsevne, flere sygedage og mindre livskvalitet. Der er altså kun gode grunde til at investere i en rigtig god seng og en god topmadras.

 

Du kan læse meget mere om madrasser og topmadrasser her:

Topmadrasser giver dig en tur til drømmeland på 1. klasse

Topmadras giver dig en uovertruffen nattesøvn

Madrasser i forskellige størrelser og typer

Din madras er afgørende for din nattesøvn

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *